تاریخ انتشار : دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ - ۱۷:۰۲
کد خبر : 2466

مردم استان کهگیلویه و بویراحمد مانند دیگر هموطنان ایرانی، نوروز را گرامی می‌دارند و جشن‌ برپا می‌کنند.

مردم استان کهگیلویه و بویراحمد مانند دیگر هموطنان ایرانی، نوروز را گرامی می‌دارند و جشن‌ برپا می‌کنند.

عصر زنگی : خانه‌تکانی، به‌جا آوردن رسم چهارشنبه‌سوری، خرید اقلام نوروزی اعم از خوراکی‌ها و غیر، سبزه سبزکردن، پختن سمنو، راه‌اندازی نمایش‌های حاجی فیروز و کوسه گردی، پختن شیرینی عید و پهن کردن سفره هفت سین از عادت‌های مردم کهگیلویه و بویراحمد در نوروز است. بااین وجود، اما مردم استان رسم‌های دیگری نیز دارند که خواندنی هستند. به عنوان

نوروز کهگیلویه

عصر زنگی : خانه‌تکانی، به‌جا آوردن رسم چهارشنبه‌سوری، خرید اقلام نوروزی اعم از خوراکی‌ها و غیر، سبزه سبزکردن، پختن سمنو، راه‌اندازی نمایش‌های حاجی فیروز و کوسه گردی، پختن شیرینی عید و پهن کردن سفره هفت سین از عادت‌های مردم کهگیلویه و بویراحمد در نوروز است. بااین وجود، اما مردم استان رسم‌های دیگری نیز دارند که خواندنی هستند. به عنوان مثال، برخی مردم استان طبق باوری هنگام تحویل سال نو در و پنجره‌های منازل خود را باز می‌گذارند.

«چاله گرم کنون»  و «سفره پرنون کنون»

«چاله گرم کنون» و «سفره پرنون کنون» از رسم‌های قدیمی نوروزی مردم استان کهگیلویه و بویراحمد است که هنوز در برخی مناطق عشایرنشین و روستایی برگزار می‌شود. این رسم بدین گونه بود که بانوان یک روز مانده به تحویل سال سنگ‌های اطراف اجاق خانه را بیرون می‌انداختند، مرغ یا گوسفندی را ذبح می‌کردند و خونش را در اجاق می‌ریختند و سپس گوشت قربانی را بین خانواده‌ها تقسیم می‌کردند. در این رسم هر خانواده حتماً غذای ویژه و نان می‌پخت. اعضای خانواده هم آن را دور هم می‌خوردند و به استقبال سال نو می‌رفتند.

پوشیدن لباس محلی

این روزها پوشیدن لباس‌های محلی در بیشتر نقاط کشور منسوخ شده‌است. با این وجود در برخی از استان‌ها هنوز پوشیدن این نوع لباس‌ها رواج دارد. مردم استان کهگیلویه و بویراحمد چند سالی است که لباس رسمی را جایگزین لباس محلی کرده‌اند و دیگر کمتر جوانی به پوشیدن آن عادت دارد. فقط برخی پا به سن گذاشته‌ها و پیران این لباس‌ها را می‌پوشند. با این وجود مردم این استان هنگام فرارسیدن سال نو، لباس‌های محلی تازه می‌خرند و در مهمانی‌ها و دید و بازدیدها آن را می‌پوشند.

خیرات نیمه برات

«خیرات نیمه برات» از آیین‌های پیشواز سال نو در کهگیلویه و بویراحمد است که در آخرین پنج‌شنبه سال برگزارمی‌شود. مردم استان در این رسم به مزار درگذشتگان خود می‌روند و اغلب خانواده‌ها در این روز برای شادی روح اموات خود نوعی شیربرنج با شیر، برنج، سیاه دانه و رازیانه تهیه و همراه با نوعی حلوای محلی بین همسایگان توزیع می‌کنند. معمولا این خوردنی‌ها بین ۷ خانواده تقسیم می‌شود.

شاهنامه‌خوانی و نواختن سرنا

شاهنامه خوانی و نواختن موسیقی ساز و کرنا نیز در روز عید در این استان رسم است. هنوز در مناطق عشایرنشین و برخی روستاهای استان رسم است که مردم در در روز اول عید  در میدان روستای خود جمع بشوند. این مراسم با  نواختن موسیقی محلی با سرنا و کرنا و شاهنامه‌خوانی همراه است.

سیزده‌بدر

آخرین روز نوروز یعنی سیزده‌بدر نزد مردم این استان اهمیت ویژه‌ای دارد. در این روز خانواده‌ها به دامن طبیعت پناه می‌برند و تا عصر با جشن و پایکوبی در آنجا می‌مانند

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.