همانطور كه رهبر جامعه نسبت به مردم مسئوليتهايی دارد، مردم نيز در برابر رهبری وظايفی دارند كه بايد به انجام آنها قيام كنند. برای شناخت آنها، بار ديگر به سراغ آيات قرآن كريم میرويم تا برخی از اين وظايف را به دستآوريم:
1.مردم مسئوليت دارند از رهبر جامعه تبعيت كنند و پايبند قوانين و مقررات حكومت اسلامی باشند.(سوره طه،آيه90)
2.برای اجرای قوانين اسلام، پيشرفت جامعه و ناكام گذاشتن دشمنان خدا و مردم، از خود استقامت و پايداری نشان دهند. زيرا با تشكيل حكومت اسلامی، منافع ظالمان و مستكبران به خطر میافتد و آنان با تمام امكانات و ابزارهايی كه دارند، میكوشند كه مردم را دچار سختی و مشكلات كنند تا بالاخره دست از حق طلبی خود بردارند.(سوره هود،آيه112)
3.وحدت و همبستگی اجتماعی خود را بر محور رهبری جامعه حفظ كنند تا قدرتهای ستمگر نتوانند در كشور اسلامی نفوذ كنند و عزت و استقلال جامعه را به خطر اندازند.
4.خود را برای مقابله با ظالمان و مستكبران آماده كنند به طوری كه آنان فكر تهاجم به سرزمين اسلامی را در سر نپرورانند.
5.آگاهیهای سياسی و اجتماعی خود را افزايش دهند تا بتوانند در شرايط پيچيدهای كه قدرتهای ظالم در دنيا ايجاد میكنند، تصميمات صحيح بگيرند و درست عمل كنند.
6.خيرخواه و نصيحتگر و ياری دهنده رهبر باشند.
7.وظيفه امر به معروف و نهی از منكر را با روشهای درست و تاثير گذار انجام دهند و مانع گسترش بدیها و زشتیها و كمرنگ شدن خوبیها و نيكیها گردند.
8.در جهت آبادانی كشور بكوشند.
9.در حفظ اموال عمومی تلاشكنند.
10.منافع كلّ جامعه و نظام اسلامی را بر منافع فردی خود ترجيح دهند.
امام علی(ع) میفرمايند:
«… بزرگترين حقّی كه خدا واجب كرده است، حق رهبر بر مردم و حق مردم بر رهبر است، حقوقی كه خداوند بر هر يك از اين دو نسبت به هم واجب كرده و آن را سبب دوستی و الفت آنان و ارجمندی دينشان قرار داده است، مردم جز به صلاح حاكمان، اصلاح نپذيرند و حاكمان جز به پايداری مردم، نيكو نگردند، پس هنگامی كه مردم، وظيفه خود را نسبت به حاكم انجام دادند و حاكم نيز حق آنان را ادا كرد، حق در ميان جامعه ارزشمند میشود.»
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0