تاریخ انتشار : شنبه 3 می 2025 - 7:48
کد خبر : 2156

صور خیال در شعر رودکی

ر شعر رودکی را می توان از دو جهت مورد بررسی و تعمق قرار داد. یکی، در محور افقی شعر، یعنی در طول مصراعها که در حقیقت مجموعه امکانات هنری بیان است که در شعر مطرح است و زمینه اصلی آن را انواع تشبیه، استعاره(5)، اسناد مجازی، رمز و گونه های مختلف ارائه تصاویر ذهنی می سازد(صور خیال در شعر فارسی، ص 10)و دیگری در محور عمودی شعر که درواقع تصویرهای پراکنده در کل شعر را به هم می پیوندد و طرحی یکپارچه و ساختمانی استوار به کل اجزای شعر- متناسب و هماهنگ با محتوای آن- می بخشد.

رودکی هم طراز شاعر جهانی و نابینای قدیم یونان هومر

رودکی هم طراز شاعر جهانی و نابینای قدیم یونان هومر

هنر و مهارت رودکی در به بند کشیدن تجارب روحی و گریزپای خود در زنجیر کلمات مخیل و شاعرانه تا بدان پایه بوده است که این توان را یافته است که این تجربیات را از چنگ زمان برباید و زندگی جاودان بخشد و در امکان تجربه مجدد آن را به روی خویش و دیگران باز گذارد(پورنامداریان، 1374: 160، با تصرف و تلخیص). از همین رو مضامین و درون مایه شعر او در گذر ادوار تاریخ همواره منظور نظر بوده و مورد تضمین و اقتباس دیگر سرایندگان قرار گرفته است و به گونه های مختلف در آینه اشعار آنان رخ نمایانده است، از آن جمله اند:
قصیده مسعود سعد سلمان، در مدح ابوالملوک ارسلان بن مسعود غزنوی با تضمین یک مصرع از شعر رودکی:
چو من ببینم بر تخت خسروانه تو را
به دستگاه فریدون و پایگاه قباد
جز آن نگویم، شاها که رودکی گوید:
«خدای چشم بد از ملک تو بگرداناد»

رودکی هم طراز شاعر جهانی و نابینای قدیم یونان هومر است. در جلوس سامانیان، شعر نیز بر تخت نشست، یک نام بر همه این دوره دست یافت و آن نام شاعر نابینای بخارایی،‌رودکی بود، که وی را در گهواره خویش چون همیروس( هومر)آشکار می سازد. پس از مرگ رودکی ستایش او برجای ماند؛ او را استاد بی مانند و آفریننده شعر و در هر فن بی همتا و ستاره بامدادی شاعران و سلطان و ابوشعرا خوانده اند(دیوان شعر رودکی، ص 102)

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.