تاریخ انتشار : جمعه 2 می 2025 - 19:42
کد خبر : 2067

آثار فرهنگی فقر در جامعه بسیار گسترده‌تر از آثار اقتصادی آن است. برخی از این آثار عبارت ‌است از: الف) ضعف عقیدتی محرومیت‌های اقتصادی ناشی از فقر، در افرادی که ظرفیت کافی ندارند و از سویی به سبب فقر از فراگیری تعالیم دینی بی‌‌بهره‌اند، به سست‌شدن ارکان ‌ایمان می‌انجامد و ممکن است اعتقادشان به مبدأ هستی را ضعیف کند. ب) ضعف علمی کمبود مراکز آموزشی و مربیان مجرب یکی از آثار فقر در سطح جامعه است. علاوه‌بر این، امکانات محدود جامعه نیز تنها دراختیار گروه‌های خاصی که از توانایی مالی برخوردارند، قرار می‌گیرد. در کشورهای فقیر معمولا کودکان از سنین پایین در کنار سرپرست خانواده برای تأمین نیازهای ‌اولیه زندگی تلاش می‌کنند و به همین سبب، آمار ترک‌تحصیل نوجوانان بسیار بالاست. ج) اضطراب و ناراحتی‌های روحی وقتی فاصله طبقاتی در جامعه‌ای شدت یابد، به‌تدریج کینه‌ها و عقده‌های روحی درون فقرا ریشه می‌دواند و حالت نومیدی و افسردگی آنها را فرامی‌گیرد و آثار اجتماعی زیانباری به ارمغان می‌آورد. د) رخت بربستن صفات پسندیده انسان‌های نیازمند، به ‌سبب تزلزل روحیه‌ای که دارند، اغلب گرفتار ضعف ‌شخصیت شده، به‌تدریج خصلت‌های والای خود را از دست می‌دهند و به ‌بعضی از صفات ناپسند مبتلا می‌شوند؛ برای مثال، وقتی نیازمندی می‌بیند کسی سخن راستش را باور نمی‌کند، کم‌کم در برابر دروغگویی بی‌تفاوت می‌ش

فقر چیست و فقیر کیست؟فقر شکل های مختلفی دارد که فقر جسمی، فقر فرهنگی، فقر روحی و مالی از انواع آن هستند.

عوامل فقر فرهنگی

عوامل فقر فرهنگی

فقر فرهنگی

بی‌تردید خرد، یکی بزرگترین نعمت‌های خداوند متعال است. هیچ نعمتی از عقل برتر نیست؛ ولی برخی انسان‌ها از این نعمت بزرگ بی‌بهره یا کم‌بهره‌اند. عقل مراتب مختلفی دارد. گروهی از پایین‌ترین مرتبه آن یعنی توان درک نیز بی‌بهره‌اند.

از آنجا که فرهنگ به اعتقاد بیشتر کارشناسان و صاحب نظران مسائل اجتماعی اساس و زیربنای هر جامعه ای را تشکیل می دهد، و هر چقدر فرهنگ یک جامعه موثرتر و کارآمدتر باشد، پیشرفت آن جامعه در مسیر رشد و تعالی بیشتر خواهد شد، بنابراین فقر فرهنگی به عنوان یک عامل بازدارنده می تواند جامعه ای را به سمت قهقرا و انحطاط بکشاند، و از دستیابی به اهداف والا و تکاملیبازدارد. فقر به معنای حالتی است که نیازهای اصلی بشر نمی تواند تامین شود. این موقعیت فاقد منابع اقتصادی سیاسی و فرهنگی برای حداقل استاندارد زندگی است. با عنایت به رابطه فقر و گناه، به این نتیجه می رسیم که اگر گناه موجب ازدیاد فقر و تنگدستی می شود در نقطه مقابل ایمان و تقوا سبب افزایش نعمت، خیر و برکت در زندگی انسان می شود. همان گونه که خدای متعال می فرماید: اگر مردم در جامعه ای ایمان بیاورند و تقوای خدا را پیشه کنند، خداوند خیرات و برکات آسمان ها و زمین را بر روی آنان می گشاید. بنابراین پرهیز از گناهان و التزام عملی به تقوا و ایمان آثاری از جمله ازاله فقر و تنگدستی را به همراه خواهد داشت. بدین جهت با توجه به اینکه دسترسی و شرکت در فعالیت های فرهنگی از جمله ضروریات برای همه افراد می باشد بررسی عوامل موثر از اهمیت بسزایی برخوردار است.

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.